GÜNEŞ YANIKLARI DERİ KANSERLERİNİ UYARIYOR MU?

Güneş yanıkları, cildin yakıcı güneş ışınlarına karşı gösterdiği tepki olarak tanımlanabilir. Çocukluk veya ergenlik döneminde bir ya da birden fazla sefer güneş yanığı oluşmuş kişilerde, yetişkinlik döneminde cilt kanserine yakalanma riski de önemli ölçüde artmaktadır.
Erişkinlerdeki güneş yanıkları da yüksek risk taşır. Uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmak ve güneş yanıkları ayrıca derinin erken yaşlanmasına da sebep olur. Bronz bir cilt, yaz aylarının özlenen yanı olsa da bronzlaşma aslında cildin ultraviyole ışınlarına gösterdiği bir reaksiyondur. Güneş yanıkları yalnız güneş ışınları ile değil, yapay ışınlarla cildi esmerleştirmek için yapılan UV radyasyonları (solaryum) ile de oluşabilmektedir. Güneş ışınlarından korunmak için; güneşe çıkmadan yarım saat önce koruma faktörlü ürünlerin kullanılması gerekir. Koruyucu ürün en az 15 koruma faktörlü olmalıdır. Hiç bir koruyucu ürünün güneş ışınlarından yüzde yüz koruma sağlamayacağı unutulmamalıdır. Mümkünse güneş ışıklarının yoğun olduğu saat 10.00-16.00 arası uzun süreli güneş ışınlarından kaçınılması gerekir. Çocukluk döneminde güneş koruyucular kadar bariyer koruyucular olan beyaz giysiler, şapka ve şemsiyeler unutulmamalıdır.

Cilt kanserleri her geçen yıl tüm dünyada hızla artmaktadır.
Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına yoğun maruz kalınması sonucu tetiklenen cilt kanseri, açık renk tenli kişiler için çok daha büyük bir tehlike oluşturur. Ayrıca güneş altında normalden fazla zaman geçirmek, fazla güneşli ve yüksek bölgelerde yaşamak, ben sayısının fazla olması, ailede var olan deri kanseri öyküsü, zayıf bağışıklık sistemi, çevresel kimyasallara maruz kalmak diğer risk faktörlerini oluşturur. Açık renk tene sahip kişilerde pigment hücreleri, güneşten veya solaryum cihazlarından yayılan ultraviyole ışınlarına karşı çok daha korunmasızdır. Güneş ışınlarından daha iyi korunmalıdırlar. Bu yüzden sarışın veya kızıl saçlı olma ve açık renk göz rengi, esmer veya buğday tenlilere göre daha fazla risk taşır.
Benlerin artışını ve kansere dönüşümünü engellemek için güneş yanıklarından iyi korunmamız gerekir. Genellikle benlerde çap artışı, hızlı büyüme, hızlı renk değişiklikleri ve hızlı şekil değişiklikleri olumsuz bir değişimin habercisi olabilir. Ben üzerinde kaşıntı hissi, kanama, ağrı ve şişme uyarıcı belirtilerdir. Hiç vakit geçirmeden deri hastalıkları uzmanına bu konuyla ilgili danışılmalıdır.

Dermatologlar önce çıplak gözle sonra özel bir ben değerlendirme cihazı olan dermatoskop ile benlerinizi değerlendirecektir. Şüpheli olan benler kaydedilip takip edilecek veya cerrahi olarak çıkartılması önerilerek patolojik olarak incelenecektir. Halk arasında yanlış bir kanı olarak benlerin alınması tehlikeli görülür, aksine alınan ben, kişi için bir tehlike taşımaz, erken deri kanserinin yakalanması ile hayat kurtarabilir. Ancak, erken teşhis edildiği takdirde; kanserlerin yüksek oranda tedavi edilebildiğini, bunun için de ciltte meydana gelen ve anormal olabilecek değişimlerin her ihtimale karşı kontrol edilmesi gerektiğini unutmamız gerekir. Şüphe uyandıran benlerinizi en yakın zamanda hekiminize kontrol ettiriniz.